Zelený čaj

Zelený čaj – Do nedávné doby se o něm mluvilo jako o nejzdravějším čaji, ale poslední průzkumy ukazují na lepší účinky spíše u polozelených čajů. Všechny barevné označení se liší jen zpracováním, neboť všechny druhy se dají vytvořit z lístků jednoho keře. U zeleného čaje se lístky po sklizni nechají maximálně dvě hodiny ve stínu zavadnout, ale spíše se ihned zpracují. Musí se u nich zabránit oxidaci a pak se suší. Z mého pohledu nejlepší zelený čaj pochází z Japonska, kde takřka veškerá čajová produkce je zaměřena právě na zelený čaj a stojí to za to. Jediným problémem zelených čajů z Japonska je náročnost na určení teploty vody pro zalití. Vynikající jsou též zelené čaje z Číny. Ostatní země už tolik nevynikají a spíše se snaží napodobovat Japonsko a Čínu, ale originál je originál. Japonsko reprezentují čaje jako Gyokuro, Tamaryokucha, Šencha….. V Číně je asi nejznámější Lung ting, Pi luo čchun, Chun mei, Mao feng a další.