dělení podle kvality lístků

Čaje dělíme podle kvality lístků:

listové čaje (TGFOP-Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, SFTGFOP – Speciál Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe,GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe, FOP  Flowery orange Pekoe, OP – Orange Pekoe, PEK - Pekoe, PS – Pekoe Souchong, S – Souchong)

zlomkové čaje (FTGFBOP – Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe, TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe, STGBOP – Speciál Tippy Golden Broken Orange Pekoe, GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe, TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe, GBOP – Golden Broken Orange Pekoe, FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe, BOP – Broken Orange Pekoe, BP – Broken Pekoe, BPS – Broken Pekoe Souchong, BS – Broken Souchong

čajová drť (fannings) a prach (dust) (TGFOF – Tippy Golden Flowery Orange Fannings, TGFOPF – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings, FBOPF – Flowery Broken Orange Pekoe Fannings, BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings, FOF – Flowery Orange Fannings, OF – Orange Fannings, BOPD – Broken Orange Pekoe Dust, PF – Pekoe Fannings, PD – Pekoe Dust, D – Dust, FD – Fine Dust, CD – Churamoni Dust, RD – red Dust, SRD – Speciál Red Dust, GD – Golden Dust.

Podle Oblastí

Podle sklizně: FF – First Flush – první sklizeň

                        SF – Sekond Flush – druhá sklizeň

                        TF – Third Flush – třetí sklizeň

Další čajové zkratky: DJ – registrovaná várka čajů z Dárdžilingu

                                   SK - registrovaná várka čajů ze Sikkimu

                                   Std. – čínský číselný kvalitativní standart

                                   Cl. – čaj z klonovaných keřů

                                  I,Ex. (Extra), I (Imperiál) – označení nejvybranější kvality